Enschede aan Zee
Video
Waterfietsdag

Doe mee aan de Waterfietsdag van 1Twente op Hemelvaartsdag

16 april Foto: Pixabay

Dauwtrappen in - bijna - letterlijke zin. Op 30 mei, Hemelvaartsdag, kan het in Enschede. Op de fiets langs verschillende interessante en leuke waterprojecten in en rond de stad. 1Twente houdt in samenwerking met de gemeente een waterfietsdag. Want Enschede is een echte waterstad, hoe gek dat ook klinkt. Altijd al willen weten wat er nou precies gebeurt in dat blauwe huisje aan de Hulsmaatstraat of hoe waterzuivering nou precies in zijn werk gaat? Pak de fiets en kom het uitzoeken!

Door Ernst Bergboer

Het verhaal is bekend: in de komende decennia moeten we rekening houden met heviger regenval en lange perioden van droogte. In het recente verleden hebben we het allemaal weleens meegemaakt. Straten staan blank, riolen stromen over, winkels lopen vol, het water klotst onder onze vloeren, parken zijn geel, de stad is heet. Het goede nieuws is dat er van alles wordt gedaan om de stad weerbaar te maken tegen teveel en te weinig regen. Om ervoor te zorgen dat het hier prettig wonen en leven blijft. Een aantal van die projecten zijn heel zichtbaar - denk aan de Stadsbeek en het Kristalbad - maar vaak ook niet. De Oldenzaalsestraat ligt nu open omdat er een grote waterberging wordt aangelegd, maar als dat klaar is, zie je er niet zoveel meer van.

Toekomst-proof
Maar wat gebeurt er eigenlijk onder onze straten als het hevig regent? Welke functie heeft die Stadsbeek precies, en wat zijn de verdere plannen? Wat betekenen al die projecten voor ons, inwoners, en wat kunnen we zelf doen om de waterhuishouding in de stad toekomst-proof te maken?

De waterfietstocht geeft antwoord op die vragen. Je kunt een kijkje nemen op plekken waar je anders nooit komt. In een ondergronds bassin, de joekels van pijpen die als waterberging onder het asfalt worden geschoffeld of een pomphuis. Bij de waterzuivering, het Kristalbad en de Stadsbeek. Overal vind je informatie over het hoe en waarom van het specifieke project. Op verschillende plaatsen zijn rondleidingen en andere activiteiten. Fiets, stap af, kijk rond, lees, luister en doe mee, dan krijg je een heel compleet beeld van de waterhuishouding in Enschede. Wedden dat je daarna anders door de stad fietst? Naar je eigen tuin of het park in de buurt kijkt?

De complete route en het programma zijn binnenkort te bekijken op deze site.