Enschede aan Zee

Enschede moet water bedwingen, anders dreigt een drama

8 maart

Ach, een beetje regen, waar praten we over. Toch? Nee, de vooruitzichten zijn dramatisch. Als Enschede het water niet onder controle krijgt, klotst in 2050 bij de helft van de Enschedese woningen het water tegen de plinten. Gevolg: 400 miljoen euro schade, failliete bedrijven en vertrekkende inwoners.

Door Lilian ten Donkelaar

Het is niet direct zichtbaar, maar Enschede is een waterstad. Het is er altijd geweest, het was de reden waarom de textielfabrieken zich hier vestigden. Er waren beken en grachten. Nog steeds is al dat water er, alleen zit het onder de grond. Honderden Enschedeërs met natte kelders kunnen dat bevestigen.

Klimaatverandering
Dankzij de klimaatverandering komt er nog veel meer water op ons af. Te veel. Elk nieuw onderzoek onderstreept het belang van beleid op dit vlak: op een gemeente in Zuid-Limburg na, is Enschede de meest kwetsbare stad in Nederland qua wateroverlast. Doen we niks, dan heeft in 2050 bij een extreme bui de helft van de inwoners last van water, zo blijkt uit recent onderzoek.

Schade
In 2010 viel er zo'n bui. De halve stad stond blank en vanuit Duitsland kwam er nog zoveel meer water dat het woord 'evacuatie' viel. Komende decennia krijgen we meer van dit soort buien, zeggen experts. Bereidt de stad zich daar niet op voor, dan loopt de verwachte schade voor Enschede in de 400 miljoen.

„Doe je niks, dan zijn er plekken in de stad waar je niet meer wilt wonen. Dan gaan bedrijven failliet of ze trekken weg uit Enschede”, schetst waterambtenaar Hendrik-Jan Teekens.

Doe je niks, dan zijn er plekken in de stad waar je niet meer wilt wonen
Hendrik-Jan Teekens

Opvangruimte
De stad weet dit. Er wordt al jaren werk gemaakt van waterbeheer. Er liggen in totaal 187 wadi's in de stad. In het Kristalbad, tussen Enschede en Hengelo, is opvangruimte voor 180.000 kuub. Er word gewerkt aan nog eens 7000 kuub extra opvang. Maar het is allemaal nog niet genoeg.

Verharding
Een van de redenen dat de stad blank staat, is verharding. Het water komt terecht op tegels en asfalt en kan nergens naartoe, behalve door krappe putjes die het niet aankunnen. Snel afvoeren is ook geen optie. Zet Enschede de sluizen open, dan verzuipt Hengelo. Twentebreed moet het water opgevangen worden.

„Water vasthouden is echt de enige remedie”, zei watergraaf Stefan Kuks kort na de hoosbui in 2010. „Maar dat moeten we wel op een slimme manier doen.”

Niet sexy
Slimme wateropvang kost geld. Je praat over miljoenen, die ergens vandaan moeten komen. Maar waterbeleid is niet sexy en trekt geen stemmen. Hoe verkoop je de boodschap en wie gaat het betalen? Teekens: „Het gaat linksom of rechtsom. Of je verhoogt belastingen en je doet het als gemeente. Of je doet het samen met de bewoners en de bedrijven.” Doet Enschede niets? „Dan worden delen van de stad onleefbaar.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Wouter Borre

Stefan-kuks
Foto Emiel Muijderman