Enschede aan Zee
Video

Zo werd water vroeger gebruikt in de Enschedese textielindustrie

11 juni Foto: Arjan Kremer

Voor de textielindustrie in Enschede was water onmisbaar. Zo moesten de weefsels en garen met water gereinigd worden, werd het linnen besprenkeld met water op de bleekvelden en beschikten fabrieken over watertorens voor de sprinklerinstallaties. Stadsgids Ton Völker en oud-beheerder Benno Buursink van het Ledeboerpark vertellen over het gebruik van water in de textielindustrie.

Door Aileen Slot

Kleuren
De textielindustrie loosde het gebruikte water in de beek. „In de Roombeek kon je zien welke kleur verf men gebruikt had. De ene keer was de beek rood, dan geel en dan bruin. Het gekke is dat het tot de jaren zestig, zeventig heel normaal was dat de beek als afvoerput gebruikt werd. Sommige beken bestaan nog, maar veel beken zijn verdwenen. Dat is één van de oorzaken dat Enschede af en toe natte voeten krijgt”, zegt Benno Buursink.

De oud-beheerder van het Ledeboerpark vertelt honderduit over het gebruik van water in de textielindustrie. Hij loopt over de voormalige Van Heeksbleek, die in 1780 werd aangelegd. De bleek was zeven hectare groot en werd gebruikt tot 1858. „Hier werd het linnen uitgezet. Met een schepspanen werd de stof met water besprenkeld. Daarna moest de zon het werk doen.” Na het drogen en bleken kreeg het textiel opnieuw een spoelbeurt.

Plaatje
Fabrieken hadden niet alleen een eigen bleekveld, ze beschikten ook over watertorens voor sprinklerinstallaties die aangezet konden worden bij brand. Op verschillende plekken in Enschede zijn de watertorens nog te bekijken. Zo ook bij het Janninkscomplex. „Dit is een plaatje. Deze ziet er fantastisch uit”, zegt stadsgids Ton Völker op het dak van het complex.

In de Roombeek kon je zien welke kleur verf men gebruikt had
Benno Buursink